Svet-Stranek.cz
Klidná a pohodová dovolená na Ebru
Rybolov na řece Ebro Španělsko

Počasí na Ebru:Klidná a pohodová dovolená na Ebru

Počasí na Ebru

Počasí ve Španělsku

Předpověď počasí pro Ebro                                    

 

Protože je Španělsko velmi rozsáhlou zemí (je 4. největší v Evropě) jeho podnebí je velmi rozmanité,což kromě rozlohy souvisí také s geografickým členěním.

Klima pevninské části Španělska by se dalo rozdělit na tři základní typy podnebí. Ve vnitrozemí převládá podnebí kontinentální, u pobřeží se můžeme setkat s podnebím středomořským a oceánským, kam spadá severní atlantické pobřeží. Speciální kapitolou je pak klima Kanárských ostrovů.

Podnebí španělského vnitrozemí

Kontinentální klima je typické především pro centrální Španělsko (oblast tzv. Mesety), objevuje se však také na jihu země a okolo řeky Ebro. Pro tyto oblasti jsou charakteristické velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, více pak mezi ročními obdobími (zvláště mezi létem a zimou), a jen občasný déšť. (Průměrně zde spadne asi 500 mm dešťových srážek.)

Obvyklá jsou dvě období dešťů, od dubna do června a od října do listopadu, přičemž v severní Mesetě prší více na jaře, zatímco v jižní na podzim.

V létě prakticky neprší. Je zde velmi teplo – průměrná denní teplota se pohybuje okolo 21 °C, vjižní části Mesety může být dosaženo i 27 °C. Největší horka přicházejí do nížin (např. do údolí řeky Ebro), kde se letní maxima pohybují okolo 40 °C.

Zima bývá větrná a teplota běžně klesá mírně pod bod mrazu, asi na -1 °C.

Podnebí severního atlantického pobřeží Španělska

V oblasti severního pobřeží, nazývaného také „zelené Španělsko“, převažuje tzv. oceánské klima.Toto podnebí zajišťuje velmi mírné zimy, teplá léta a vysoký celoroční úhrn srážek, díky čemuž zde roste bujná vegetace.

Oproti kontinentálnímu počasí, jsou zde teplotní výkyvy malé. Teploty mezi vnitrozemím a severním pobřežím se mohou lišit až o 18 °C. (Hory zadržují vl hký mořský vzduch na pobřeží, proto jsou mezi pobřežním a vnitrozemním počasím takové rozdíly.)

Nejdeštivějším obdobím je podzim. Nejméně dešťových srážek spadne v červenci.

Podnebí východního a jižního pobřeží Španělska

Na podnebí v oblasti východního a jižního pobřeží má velký vliv středomořské klima. Zdejší počasí je charakteristické nedostatečnými dešťovými srážkami – dá se říci, že zde prší jen na přelomu podzimu a zimy.

Konec zimy bývá napobřeží nebývale teplý – obvyklé jsou teploty mezi 10 a13 °C. Směrem dovnitrozemí pak zimní teploty klesají.

Léta nejsou příliš horká, ale teplota okolo 25 °C je více než dostačující i pro plážovou rekreaci.Směrem do vnitrozemí pak letní teploty stoupají.

Na pobřeží obvyklevane horký a suchý vítr původem ze severní Afriky zvaný leveche, či chladnějšílevante.