Svet-Stranek.cz
Klidná a pohodová dovolená na Ebru
Rybolov na řece Ebro Španělsko

Kapr:Klidná a pohodová dovolená na Ebru

Kapr

KAPR (CYPRINUSCARPIO)

Popis: Kapr obecný


Kaprů je na Riba Roja podle místního rybáře jako na sádkách. Jsou zde velmi rozšířeni, naleznete je téměř všude. Stejně jako na celém světě, kde je velmi oblíben.

Snad s výjimkou Austrálie, kde je považován za extrémně nebezpečnou rybu ohrožující původní druhy. Na Ebru si však rybáři přijdou opravdu na své, neboť kaprovi se zde dostává téměř ideálních podmínek a proto dorůstá kapitálních velikostí i hmotnosti.

POPIS

Kaprů se vyskytuje díky křížení a šlechtění velké množství druhů, všeobecně se jedná o nedravou rybu z čeledi kaprovitých. Kapr jako takový roste velmi rychle a ve 3. roce už může dosahovat hmotnosti okolo 2 kg a více. Nejvyšší doložený věk této ryby je asi 50 let.

VÝSKYT

Jak již bylo řečeno výše, kapra na Riba Roja najdete téměř všude.Není náročný na podmínky, spokojeně žije jak v stojatých, tak tekoucích vodách,rád vyhledává hlubší, písčitá dna nádrží, kde je pro něj dostatek potravy.

POTRAVA

Kapr je všežravec, potravou jsou mu hmyz, žížaly, červy, někdy i menší rybku.Hlavní složkou jeho potravy je však především strava rostlinná.

LOV

Kaprů je zde na Riba Roja na řece Ebro spousta, jen si je rybář musí naučit na tu svou oblíbenou nástrahu. Momentálně ochotně berou na halibutí pelety.Jsou tu opravdu kapitální úlovky, často přes 1 m. Často se setkávám s tím, že přijde rybář a řiká: "Lovil jsem na pětatřicítku a on se se mnou ten kapr vůbec nebavil a utrhl mi to". Nebo zapomene odbrzdit a kapr mu ukradne prut.