Svet-Stranek.cz
Klidná a pohodová dovolená na Ebru
Rybolov na řece Ebro Španělsko

Candát:Klidná a pohodová dovolená na Ebru

Candát

CANDÁT(STIZOSTEDION LUCIOPERCA)

Popis: 

Candát obecný

Tato dravá ryba, původem z východní Evropy a jižní Skandinávie, byla pro své kvalitní a chutné maso vysazena do vod střední a západní Evropy včetně Španělska, kam ji nyní jezdí lovit rybáři z celého světa.

POPIS

Tělo candáta je protáhlé, pokryté drobnými, drsnými šupinami s dvojicí hřbetních ploutví. V barvě převládá šedá s místy žlutými a zelenými tóny, hřbet je tmavý, břicho bílé. V tlamě se nachází řada drobných zoubků a několik větších, tzv. „psích“. Jeho oči jsou přizpůsobeny životu ve špatných světelných podmínkách, proto obsahují vysoce odrazivou vrstvu. Díky tomu vypadají, jako by zářily. Dožívá se věku 3 – 5 let, dorůstá maximální délky až 90 cm, průměrně 40– 70 cm.

VÝSKYT

Candát obývá povětšinou středoproudé řeky, přehrady a slepá ramena řek. Je však poměrně citlivý na kvalitu vody a přítomnost kyslíku v ní. Vyhledává místa s úkrytem a dokáže žít i ve větších hloubkách. Na Ebru je candát druhou nejrozšířenější rybou.

POTRAVA

V mládí se candát živí potěrem a drobným hmyzem, v dospělosti pak drobnými rybkami a to živými i mrtvými.

LOV

Lov candáta probíhá celoročně na živou či mrtvou nástrahu. Na přelomu března a dubna, v době tření, se může chytat na umělé nástrahy. Berou velice ochotně. Na Riba Roja jsou běžné úlovky kolem 70 cm,avšak kolem 1 metru nejsou zase tak velkou výjimkou. Denní úlovek může činiti 10 kusů.